Zie je een docentenvacature die je aanspreekt, maar heb je nog geen onderwijsbevoegdheid?
In veel gevallen kan je dan starten als zij-instromer in een zogeheten PDG-traject. PDG staat voor Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Het PDG-traject is een leer-werktraject; je volgt dus zelf lessen én staat al voor de klas.

Het PDG-traject duurt in de meeste gevallen zo’n 1,5 jaar, afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring. Wij zorgen voor de subsidie en jij krijgt de studiekosten vergoed. Hier hoef jij niets voor te doen. Nieuwsgierig hoe jouw traject er uit zal zien? Neem contact met ons op.

Voorwaarden toelating PDG-traject

  • Een afgeronde opleiding in het hoger onderwijs (hbo of wo) of;
  • een afgeronde mbo-opleiding met minimaal 3 jaar praktijkervaring in het vak waarin je les wilt geven. Daarnaast beschik je basis van opleiding en ervaring over een kwalificatieniveau vergelijkbaar met hbo- of wo-niveau. Hiertoe leg je een hbo-assessment af.

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs beoordelen mbo-instellingen zelf of ze je een geschiktheidsverklaring geven waarin staat dat je:

  • Geschikt bent om les te geven;
  • vakinhoudelijk bekwaam bent;
  • met je kennis en ervaring binnen 2 jaar het getuigschrift pedagogisch-didactische scholing (PDG-getuigschrift) kunt behalen.

AAN DE SLAG
Als je geselecteerd bent voor de vacature en door de toelating bent krijg je eerst een contract voor bepaalde tijd. Als je binnen 2 jaar het PDG-getuigschrift gehaald hebt, kom je in vaste dienst.

ANDERE ROUTE (alleen mogelijk als je al een hbo-diploma hebt)
Andere optie is je tweedegraads lesbevoegdheid halen via de versnelde route aan de lerarenopleiding (in vol- of deeltijd). Normaal gesproken duurt de lerarenopleiding vier jaar, maar als je al een hbo-diploma hebt kun je een kopopleiding van één jaar volgen (snelste variant). Met een afgeronde  kopopleiding ben je tenminste bevoegd om op het mbo les te geven voor het vak waar je de opleiding voor hebt gevolgd, maar als je ook voor andere vakken geschikt blijkt kan dat soms ook.

Meer informatie: Hoe kan ik als zij-instromer mijn bevoegdheid halen en tegelijkertijd lesgeven in het onderwijs? | Rijksoverheid.nl

          

Zij gingen je voor: